Thursday, July 25, 2013

Iftar day15: Simple itu sedap :)

Assalamualaikum wbt

Semalam kami berbuka dengan hidangan yang cukup ringkas. Kari ikan, sosej goreng bersos dan kubis cina goreng. Masak banyak-banyak belum tentu habis kan. Sesungguhnya membazir itu amalan syaitooon :)

Teringat zaman belajar di UIA dulu. Suka sangat sosej masak sos ni. Selalu beli makanan kat cafeMahallah Aminah.. eh, bukan Aminah.. Mahallah ape eh sebelah Mahallah Aminah tu?? Selalu pergi pon boleh lupa.. Aiyyooo. Suka sangat lepak2 bilik my bff kat sana. hehe.. Kalau tak pergi sehari rasanya hidup tak lengkap gitu..

Masakan ni sesuai sangat bagi mereka yang bujang, dan mahu pelbagaikan menu masakan. Selain sambal sardin la kan. hihi..




Encik kimiey pun suka sangat lauk ni. Dah semalam ade lauk ikan kembong je untuk masak kari. Rasa tak lengkap pula kalo takde lauk tambahan. Jumpa sosej yang keras khejong kat freezer. Bolehlah buat sosej goreng sos.. Memang kejap je licin. huhu

Cara masaknya senang aje. Goreng sosej yg dah dipotong ikut suka. Ketepikan. Pastu tumis bawang merah dan bawang putih. Dah naik bau, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Gaul sebati.. Nak buh sayur campuran pun boleh :) Eh, dulu dah pernah kongsi resepi ni DI SINI

Hmm..mahu meneruskan perjuangan yang masih belum selesai. Syok ada belog. Di kala jiwa kacau boleh merepek meraban sesedap oren.. heh..mula dahhhhh.. kikiki

Ok, jumpa lagi. daaa :)


RynaHakimi


4 comments:

Rizziela said...

kami sekarang ni pun masak ala kadar ajer...masak sikit pun kekadang x habis makan

RynaHakimi said...

@Rizziela
Kan kan.. masak bnyak2 kalo xhabis memang rugi je. baik masak ala kadar je :)

-Sara- said...

yg simple tula sedap kan :)

RynaHakimi said...

@sara
itu semestinya..hehe

Thursday, July 25, 2013

Iftar day15: Simple itu sedap :)

Assalamualaikum wbt

Semalam kami berbuka dengan hidangan yang cukup ringkas. Kari ikan, sosej goreng bersos dan kubis cina goreng. Masak banyak-banyak belum tentu habis kan. Sesungguhnya membazir itu amalan syaitooon :)

Teringat zaman belajar di UIA dulu. Suka sangat sosej masak sos ni. Selalu beli makanan kat cafeMahallah Aminah.. eh, bukan Aminah.. Mahallah ape eh sebelah Mahallah Aminah tu?? Selalu pergi pon boleh lupa.. Aiyyooo. Suka sangat lepak2 bilik my bff kat sana. hehe.. Kalau tak pergi sehari rasanya hidup tak lengkap gitu..

Masakan ni sesuai sangat bagi mereka yang bujang, dan mahu pelbagaikan menu masakan. Selain sambal sardin la kan. hihi..




Encik kimiey pun suka sangat lauk ni. Dah semalam ade lauk ikan kembong je untuk masak kari. Rasa tak lengkap pula kalo takde lauk tambahan. Jumpa sosej yang keras khejong kat freezer. Bolehlah buat sosej goreng sos.. Memang kejap je licin. huhu

Cara masaknya senang aje. Goreng sosej yg dah dipotong ikut suka. Ketepikan. Pastu tumis bawang merah dan bawang putih. Dah naik bau, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Gaul sebati.. Nak buh sayur campuran pun boleh :) Eh, dulu dah pernah kongsi resepi ni DI SINI

Hmm..mahu meneruskan perjuangan yang masih belum selesai. Syok ada belog. Di kala jiwa kacau boleh merepek meraban sesedap oren.. heh..mula dahhhhh.. kikiki

Ok, jumpa lagi. daaa :)


RynaHakimi


4 comments:

Rizziela said...

kami sekarang ni pun masak ala kadar ajer...masak sikit pun kekadang x habis makan

RynaHakimi said...

@Rizziela
Kan kan.. masak bnyak2 kalo xhabis memang rugi je. baik masak ala kadar je :)

-Sara- said...

yg simple tula sedap kan :)

RynaHakimi said...

@sara
itu semestinya..hehe

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...