Semalam kami berbuka dengan hidangan yang cukup ringkas. Kari ikan, sosej goreng bersos dan kubis cina goreng. Masak banyak-banyak belum tentu habis kan. Sesungguhnya membazir itu amalan syaitooon :)
Teringat zaman belajar di UIA dulu. Suka sangat sosej masak sos ni. Selalu beli makanan kat cafeMahallah Aminah.. eh, bukan Aminah.. Mahallah ape eh sebelah Mahallah Aminah tu?? Selalu pergi pon boleh lupa.. Aiyyooo. Suka sangat lepak2 bilik my bff kat sana. hehe.. Kalau tak pergi sehari rasanya hidup tak lengkap gitu..
Masakan ni sesuai sangat bagi mereka yang bujang, dan mahu pelbagaikan menu masakan. Selain sambal sardin la kan. hihi..
Encik kimiey pun suka sangat lauk ni. Dah semalam ade lauk ikan kembong je untuk masak kari. Rasa tak lengkap pula kalo takde lauk tambahan. Jumpa sosej yang keras khejong kat freezer. Bolehlah buat sosej goreng sos.. Memang kejap je licin. huhu
Cara masaknya senang aje. Goreng sosej yg dah dipotong ikut suka. Ketepikan. Pastu tumis bawang merah dan bawang putih. Dah naik bau, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Gaul sebati.. Nak buh sayur campuran pun boleh :) Eh, dulu dah pernah kongsi resepi ni DI SINI
Hmm..mahu meneruskan perjuangan yang masih belum selesai. Syok ada belog. Di kala jiwa kacau boleh merepek meraban sesedap oren.. heh..mula dahhhhh.. kikiki
Ok, jumpa lagi. daaa :)
RynaHakimi
4 comments:
kami sekarang ni pun masak ala kadar ajer...masak sikit pun kekadang x habis makan
@Rizziela
Kan kan.. masak bnyak2 kalo xhabis memang rugi je. baik masak ala kadar je :)
yg simple tula sedap kan :)
@sara
itu semestinya..hehe
Post a Comment