Monday, July 22, 2013

Iftar 12 Ramadhan & Iftar Resepi kuih pulut sekaya

Assalamualaikum

Last update masa 6 Ramadhan yang lalu. Hihi.. Seminggu sekali update ye. Nak share resepi semalam. Pagi-pagi lagi lepas sahur dah tung tang tung tang kat dapur nak siapkan kuih pulut sekaya ni. Ada jugak yang panggil kuih seri kaya. Mana-mana je lah. Benda sama je.. hihi

Resepi asal diceduk dari belog Puan Fatihah, LINK. Dah ikut sebijik resepi dia, tapi apakan daya dek kesilapan teknikal terhasillah sekaya pulut yang lembik nih. Gas habis, pulut terendam lebih daripada 4 jam dalam santan tu. Hehe



Abaikan pulut yang senget menget tu..haha


Iftar semalam. Resepi NASI KERABU DI SINI


RESEPI PULUT SEKAYA

Bahan-bahan
  •  5 biji telur
  • 1 1/2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 keping gula melaka/nise
  • 2 helai daun pandan
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Basuh dan toskan beras pulut. Rendam 2-3 jam. Aku rendam semalaman
  2. Kemudian, masukkan beras ke dalam loyang bersama-sama santan pekat+garam. Pastikan beras tenggelam dalam santan. Jika kurang santan, tambah sedikit air
  3. Kukus hingga masak (anggaran 15-20min)
  4. Kemudian, tekan-tekan pulut di dalam loyang hingga mampat dan rata. Taburkan sedikit tepung gandum di atasnya
  5. Untuk bahagian atas, masak gula melaka/nise dengan sedikit air dan simpulan daun pandan hingga cair. Dalam bekas lain, pukul telur hingga sebati. Bila gula melaka dah sejuk, campurkan ke dalam bekas telur tadi.
  6. Masukkan bahan no 5 ke dalam loyang berisi pulut tadi.
  7. Kukus lagi selama 20-25 minit sehingga betul-betul masak.
  8. Siap dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba :)


RynaHakimi

No comments:

Monday, July 22, 2013

Iftar 12 Ramadhan & Iftar Resepi kuih pulut sekaya

Assalamualaikum

Last update masa 6 Ramadhan yang lalu. Hihi.. Seminggu sekali update ye. Nak share resepi semalam. Pagi-pagi lagi lepas sahur dah tung tang tung tang kat dapur nak siapkan kuih pulut sekaya ni. Ada jugak yang panggil kuih seri kaya. Mana-mana je lah. Benda sama je.. hihi

Resepi asal diceduk dari belog Puan Fatihah, LINK. Dah ikut sebijik resepi dia, tapi apakan daya dek kesilapan teknikal terhasillah sekaya pulut yang lembik nih. Gas habis, pulut terendam lebih daripada 4 jam dalam santan tu. Hehe



Abaikan pulut yang senget menget tu..haha


Iftar semalam. Resepi NASI KERABU DI SINI


RESEPI PULUT SEKAYA

Bahan-bahan
  •  5 biji telur
  • 1 1/2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 keping gula melaka/nise
  • 2 helai daun pandan
  • Secubit garam
Cara-cara
  1. Basuh dan toskan beras pulut. Rendam 2-3 jam. Aku rendam semalaman
  2. Kemudian, masukkan beras ke dalam loyang bersama-sama santan pekat+garam. Pastikan beras tenggelam dalam santan. Jika kurang santan, tambah sedikit air
  3. Kukus hingga masak (anggaran 15-20min)
  4. Kemudian, tekan-tekan pulut di dalam loyang hingga mampat dan rata. Taburkan sedikit tepung gandum di atasnya
  5. Untuk bahagian atas, masak gula melaka/nise dengan sedikit air dan simpulan daun pandan hingga cair. Dalam bekas lain, pukul telur hingga sebati. Bila gula melaka dah sejuk, campurkan ke dalam bekas telur tadi.
  6. Masukkan bahan no 5 ke dalam loyang berisi pulut tadi.
  7. Kukus lagi selama 20-25 minit sehingga betul-betul masak.
  8. Siap dan boleh dihidangkan.
Selamat mencuba :)


RynaHakimi

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...