Wednesday, August 13, 2014

Entry post raya: Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum wbt

Hai hai haiiiii.. Dah lepas 15 Syawal, baru hati menggedik nak update blog. Jangankan blog yang ini, blog Shaklee pun tak terusik. Namun, Alhamdulillah ramai juga yang whatsapp bertanyakan suplemen kesihatan. Especially vitamin untuk kuruihhhh. Ambok mak jemah sekelian. Telan tart nenas berkoyan-koyan lettewww.. Takpun makan semperit tak hengat dunia.. hihi

Mak jemah kat sini pun sama. Bulan puasa turun beberapa kati. Lepas raya naik berkilo2. Mencikkk arrr tengok weighing scale ni. Tak boleh ke jaga perasaanku. Hahah.. Merepek sudah. 

Niat sebenar update blog ni mahu kongsi resepi kuih raya yang ku cuba sebelum raya yang lalu. Alhamdulillah, resipi2 ni tak mengecewakan. Sedap oooo. Yang penting, kena ikut sukatan. Bahan-bahan pun kalau boleh folow resipi asal. Gerenti menjadi.

Entry ni ku nak kongsi resepi biskut sarang semut. Dulu ingat 'susah giler' nak membuatnya. Seiring dengan peningkatan usia, baru tahu proses nak memarutnya taklah serenyah yang disangka. Senang aje aihhh. Meh semak resipi.

BISKUT SARANG SEMUT
Sumber Asal: fakhruru.blogspot.com





  • 250g butter (Saya guna Buttercup)
  • 100g gula halus/gula kastor
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen Vanilla
  • Pewarna kuning
  • Coklat rice (hiasan)
Cara-cara
  • Pukul butter dan gula hingga kembang menggunakan mixer. Pukul dengan tangan pun boleh kalau larat. hehe
  • Bila dah kembang, masukkan kuning telur, pewarna kuning & esen vanila .
  • Pukul lagi hingga sebati.
  • Kemudian, masukkan tepung gandum & tepung gandum yang sudah diayak tadi sedikit demi sedikit. Gaul rata.
  • Masukkan lagi tepung, gaul hingga tepung habis dan menjadi doh. 

  • Balut dalam plastik (buh dalam bekas bertutup pun boleh), kemudian simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
  • Keluarkan doh. Parut doh menggunakan apa jua jenis pemarut. Ala, kedai RM2 pun ada jual. hehe

  • Dah siap parut, sudukan ke dalam paper cup.
  • Tabur choc rice sebagai hiasan.

  • Bakar pada suhu 160 deg Celsius selama 10-15 minit. (Panaskan dulu oven selama 10 minit)

Senang aje kan? Azam nak update satu hari satu resipi. Itu untuk hari ini lah. Azam esok belum tahu lagi. Hikhik. Sebagai rujukan untuk Aidilfitri akan datang. 

Masih sempatkah bertemu Ramadhan pada tahun berikutnya. Ya Allah, sungguhku rindu dengan bulan yang memberi 1001 hikmah buat kami. Semoga dipanjangkan umur untuk bertemu dengannya lagi. Inshaa Allah :)

RYNAHAKIMI

No comments:

Wednesday, August 13, 2014

Entry post raya: Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum wbt

Hai hai haiiiii.. Dah lepas 15 Syawal, baru hati menggedik nak update blog. Jangankan blog yang ini, blog Shaklee pun tak terusik. Namun, Alhamdulillah ramai juga yang whatsapp bertanyakan suplemen kesihatan. Especially vitamin untuk kuruihhhh. Ambok mak jemah sekelian. Telan tart nenas berkoyan-koyan lettewww.. Takpun makan semperit tak hengat dunia.. hihi

Mak jemah kat sini pun sama. Bulan puasa turun beberapa kati. Lepas raya naik berkilo2. Mencikkk arrr tengok weighing scale ni. Tak boleh ke jaga perasaanku. Hahah.. Merepek sudah. 

Niat sebenar update blog ni mahu kongsi resepi kuih raya yang ku cuba sebelum raya yang lalu. Alhamdulillah, resipi2 ni tak mengecewakan. Sedap oooo. Yang penting, kena ikut sukatan. Bahan-bahan pun kalau boleh folow resipi asal. Gerenti menjadi.

Entry ni ku nak kongsi resepi biskut sarang semut. Dulu ingat 'susah giler' nak membuatnya. Seiring dengan peningkatan usia, baru tahu proses nak memarutnya taklah serenyah yang disangka. Senang aje aihhh. Meh semak resipi.

BISKUT SARANG SEMUT
Sumber Asal: fakhruru.blogspot.com





  • 250g butter (Saya guna Buttercup)
  • 100g gula halus/gula kastor
  • 350g tepung gandum (diayak)
  • 100g tepung jagung (diayak)
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen Vanilla
  • Pewarna kuning
  • Coklat rice (hiasan)
Cara-cara
  • Pukul butter dan gula hingga kembang menggunakan mixer. Pukul dengan tangan pun boleh kalau larat. hehe
  • Bila dah kembang, masukkan kuning telur, pewarna kuning & esen vanila .
  • Pukul lagi hingga sebati.
  • Kemudian, masukkan tepung gandum & tepung gandum yang sudah diayak tadi sedikit demi sedikit. Gaul rata.
  • Masukkan lagi tepung, gaul hingga tepung habis dan menjadi doh. 

  • Balut dalam plastik (buh dalam bekas bertutup pun boleh), kemudian simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
  • Keluarkan doh. Parut doh menggunakan apa jua jenis pemarut. Ala, kedai RM2 pun ada jual. hehe

  • Dah siap parut, sudukan ke dalam paper cup.
  • Tabur choc rice sebagai hiasan.

  • Bakar pada suhu 160 deg Celsius selama 10-15 minit. (Panaskan dulu oven selama 10 minit)

Senang aje kan? Azam nak update satu hari satu resipi. Itu untuk hari ini lah. Azam esok belum tahu lagi. Hikhik. Sebagai rujukan untuk Aidilfitri akan datang. 

Masih sempatkah bertemu Ramadhan pada tahun berikutnya. Ya Allah, sungguhku rindu dengan bulan yang memberi 1001 hikmah buat kami. Semoga dipanjangkan umur untuk bertemu dengannya lagi. Inshaa Allah :)

RYNAHAKIMI

No comments:

Klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...